Latest update 2021-11-29
MTh Theater Solutions
Pasfoto_Elize.jpg
2006_3.jpg
2010, Scrooge 2Kl.JPG
2006,_Ronde_van_Heusden,_Verteller.jpg
2005,_FAME,_2e_jaars.jpg
Ich_Liebe_Billy_(2007).jpg
Maarten, Carnaval 2011.JPG
Hoofd Menu
HomePage
Informatie
Activiteiten
Projecten
Contact
Gastenboek
Site Map
Zoeken
Login

 
HomePage arrow Informatie arrow Laatste nieuws arrow Meer over "De Doorbraak"

In het logo van MTh Theater Solutions is een reddingsboei te herkennen.
dat geeft symbolisch weer waar we voor staan:
Onze oplossingen redden je in de woelige baren van het theater.

 
Meer over "De Doorbraak"

Muziektheatervoorstelling De Doorbraak van start
Titel: Vóór en dóór mensen uit Heusden
Ondertitel: Voorste Venne komt met nieuw theaterstuk: De Doorbraak.

De DoorbraakDe Voorste Venne komt na De Ronde van Heusden met een nieuw theaterspektakel: De Doorbraak. Het belooft een historisch verantwoorde voorstelling te worden, die op 29 februari 2008 in première zal gaan. Maarten Thijssen, één van de schrijvers van De Doorbraak, praat ons even bij.

Het verhaal gaat, zoals we gewend zijn van producties van de Voorste Venne, over de gemeente Heusden. De Doorbraak gaat over het tot stand komen daarvan. Op een nacht in december 1880 breekt een dijk door, waardoor een overstroming het Heusdense land treft. Dit verandert het leven van de Heusdenaren dusdanig, dat ze voor moeilijke keuzes komen te staan. Dit gegeven leidt tot een voorstelling vol emotie, plaatselijke geschiedenis maar ook wereldse vraagstukken.

Maarten Thijssen heeft al zo’n 10 jaar ervaring in de wereld van theater en zit in het schrijverscollectief van De Doorbraak, samen met Han Jansen, Adri Verboord, Josse Rooden en Bart Leemans. Het schrijven met zoveel mensen tegelijk is een hele klus: “Ieder heeft zo z’n eigen specialiteiten en z’n eigen visie op het stuk. Gelukkig vullen we elkaar goed aan en kunnen we kritisch naar elkaar kijken. Vorig jaar na de zomer hebben we kennis met elkaar gemaakt en hebben zitten brainstormen over wat voor product we wilden maken. Moest het een vervolg worden op de vorig productie, De Ronde van Heusden, of juist iets compleet nieuws? Het heeft tot de kerst geduurd totdat er een concreet, nieuw verhaal was. Dat hebben we gepresenteerd aan de Voorste Venne, en ze gingen er mee akkoord.” Maarten is gespecialiseerd op het dramatechnisch bewerken van een tekst en kan bijvoorbeeld goed aangeven wanneer er een liedje of een wending in het verhaal moet komen. Het script is op dit moment bijna klaar. “Alleen de muziekstukken, die in handen zijn van muzikaal leider Peter van Beijnum, zijn nog niet helemaal compleet.”

Nu de audities gaan beginnen wil de ploeg eens kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Er zijn namelijk zo’n 13 grote rollen te verdelen! Ook zijn er een groot aantal bijrollen nodig. Een grootste bezetting dus.

Maarliefst negen keer zal de revue opgevoerd worden in de Voorste Venne. De Doorbraak gaat op 29 februari 2008 in première, voor die datum is bewust gekozen. Maarten: “bij de vorige productie hebben we wat conflicten gehad met de musicalvereniging Applaus. We hadden onze voorstellingen op dezelfde datum gepland als die van hen, en dat viel niet in goede aarde. Daarom hebben we dit jaar gekozen voor een geheel andere tijd van het jaar, zodat mensen de mogelijkheid hebben om bij allebei de verenigingen te auditeren en mee te doen.”
De Voorste Venne heeft inderdaad wat concurrentie te verduren. Naast Applaus is er ook nog musicalvereniging Try Out en toneelvereniging ONA. Daarom heeft De Voorste Venne de repetitieavond verplaatst naar een dag die niet samenvalt met een repetitiedag van een andere vereniging. Zo hopen ze meer auditanten te werven.

Maarten en zijn team proberen iets creatiefs te maken. Geen kant en klare productie dus. “De Doorbraak is een productie vóór en dóór mensen uit de gemeente Heusden. Guus van der Put, directeur van de Voorste Venne is ook betrokken bij het proces en vindt het vooral fijn dat hij mensen ziet die hij anders nooit in het theater ziet.”
De Doorbraak is gemaakt door mensen die de gemeente Heusden een warm hart toedragen en proberen deze positieve energie in het project te steken.
Wil jij hier auditie voor doen? Aanmelden kan tot en met 31 mei via e-mailadres of per postadres De Voorste Venne, Postbus 235, 51550 AE Drunen.
------------------------------------------------------------------------------


De DoorbraakEen bezige bij is Mijke van Munster (32 jaar). Naast regisseuse van De Doorbraak, de tweede muziektheater productie van De Voorste Venne, is ze ook regisseuse van drie andere projecten in Den Bosch. Desondanks stort ze zich volledig in deze Heusdense voorstelling. Waarom is De Doorbraak zo’n interessante productie en wat voor voorstelling kunnen we verwachten?

INTERVIEW

Hoe ben je bij de productiegroep De Voorste Venne terecht gekomen?
“Vorig jaar heeft De Voorste Venne haar eerste product op de planken gezet: De Ronde van Heusden. Ik heb die productie ook geregisseerd en ben daarvoor gevraagd. Ik ken Peter van Beijnum, de muzikaal leider, al uit eerdere producties en die heeft me voorgedragen bij het bestuur.”
Je zegt dat je al eerdere producties hebt geregisseerd, wat is voor jou het verschil tussen die producties en iets als De Doorbraak?
“Ik heb veel op middelbare scholen gewerkt waar je alleen met jongeren werkt. Deze groep bestaat uit 40 man, waarvan de leeftijd varieert van 8 tot 70 jaar. Bovendien is het een uniek product doordat dit stuk is gemaakt dóór en vóór Heusdenaren.
Het niveau verschilt ook van andere producties. Hoewel er audities zijn gehouden blijven er binnen de groep verschillen. Het blijven natuurlijk amateurs, maar ik vind het ontzettend leuk om uit zo’n gemêleerd gezelschap de gemene deler te halen. Ik vind het belangrijk om voor iedereen een zo goed mogelijke rol te vinden naar z’n eigen kunnen binnen het totaal. En dat de speler zich daar uiteindelijk ook gelukkig in voelt en daardoor extra kan stralen. Dat vind ik het belangrijkste.”
Je neemt bij De Doorbraak de regie én de choreografie voor je rekening: waarom heb je voor die combinatie gekozen?
“Daar ben ik in de loop der tijd ingegroeid. Van huis uit ben ik meer op dans gericht, maar toen bij een stuk waar ik de choreografie voor maakte de regisseur wegviel zei ik heel gek: zal ik anders de regie doen? Kijken of ik dat ook kan. De mensen waren daarover zo enthousiast dat ik met beide ben door gegaan. Soms is dat handig omdat ik natuurlijk precies weet welke sfeer ik in de scène wil hebben en welke dans daar dan het beste bij past. Ik heb meer controle en daardoor wordt het een homogener geheel. Soms is het lastig, want ik kan geen deelrepetities doen. Ik kan mezelf niet opsplitsen, dus ik moet een strakke planning maken om binnen de uren toch alles af te krijgen.”
Dinsdag 11 september was de eerste repetitie, kan je al iets zeggen over de samenwerking met de groep?
Ik heb ze natuurlijk nog maar één keer gezien, maar ik denk dat het een hele leuke groep is. Ongeveer de helft heeft al meegedaan met de vorige productie, De Ronde van Heusden, en de andere helft is dus nieuw.
Ontstaat daardoor een tweedeling in de groep?
Het voordeel is dat iedereen uit de gemeente Heusden komt, dus er zijn een hele hoop mensen die elkaar al via het ons-kent-ons principe kennen. Dat maakt het wel makkelijk. Want wat is er nou leuker dan met je buurvrouw op het toneel te staan?
Maar hoe kan een groep waarbij de leeftijden zo uiteenlopen toch smelten tot een eenheid?
Dat regelt zich bijna altijd vanzelf. Kleine kinderen op het toneel zijn sowieso schattig en is er altijd wel iemand die meer zorg draagt voor de kinderen. Iedereen gaat gewoon met elkaar om, wat dat betreft is een gezellige, veilige omgeving waar grenzen van leeftijd vervagen.
Er is veel concurrentie in de omgeving: bijvoorbeeld muziektheater Applaus, dat ook uit Drunen komt. Hoe profileren jullie je in die strijd?
Het leuke van De Doorbraak, ten opzichte van Applaus, is dat het een eenmalig project is dat in korte tijd neergezet wordt. We beginnen in september en eind maart ben je klaar. Bij Applaus of andere theatergezelschappen, ben je een jaar of zelfs anderhalf jaar bezig om een voorstelling te maken. En omdat het iedereen het tegenwoordig toch al zo druk heeft is een leuk, kort en klein product gewoon keitof!
Als je De Doorbraak vergelijkt met De Ronde van Heusden, wat zie je dan als grote verschil?
Ik denk dat we deze keer een meer pakkend stuk hebben in die zin dat het écht over Heusden gaat, door Heusdenaren geschreven is en er een klein beetje meer dramatiek in zit. We hebben nu een verhaal met een begin en een eind van 1880 tot nu. Als publiek maak je een verhaal mee, een ontwikkeling.
Het verhaal van De Doorbraak is gebaseerd op historische feiten, wordt het daarmee niet één grote geschiedenisles?
Nee, absoluut niet. Ik moet zeggen dat ik in het begin ook die indruk had. Dat is ook waar ik heel hard met de schrijvers aan gewerkt heb: dat het geen geschiedenisles wordt, maar een stuk waarin het publiek meegevoerd kan worden. Dat is denk ik ook wel gelukt, want het gaat nu niet meer over de geschiedenisfeiten, maar over de mensen in het stuk die dingen meemaken zoals ze in de geschiedenis gebeurd zijn. De historie is niet meer het hoofdthema waar dingen om heen gebeuren, maar aanleiding om het verhaal te vertellen, het in een tijdgeest te plaatsen of een lokatie aan te geven.
Je bent nauw betrokken geweest bij het schrijven van het script en hebt veel contact met de schrijvers. Merk je dat dat anders is dan een kant en klaar concept?
Jazeker! Er zit nu ook een stukje Mijke in het verhaal als het ware. Ik heb ook de macht om dingen te veranderen waarvan ik denk dat het beter bij mijn verhaal past en voor mij lekkerder voelt. Bij een kant en klaar concept zijn de personages een soort stripfiguren met lijntjes, maar nu hebben ze al een gezichtje en handjes en moet alleen nog het jurkje ingekleurd worden.
Als jij de burger van de gemeente Heusden in een paar woorden moet overtuigen om naar De Doorbraak te komen, hoe zou jij dat doen?
Ze zullen een volle show zien met herkenning van hun gemeente, maar ze zullen vooral een mooi verhaal zien met persoonlijke herkenning van situaties die ze misschien zelf hebben meegemaakt.

De Doorbraak gaat zaterdag 1 maart in première in theater De Voorste Venne in Drunen.

------------------------------------------------------------------------------
Door: IngerMarlies Leeuwenburgh

De DoorbraakDRUNEN – De repetities van Muziektheatervoorstelling De Doorbraak zijn gestart. En hoe! Op dinsdagavond 11 september had de ‘kick off’ plaats in theater De Voorste Venne. Na een kort welkomstwoord door voorzitter Fred Scheers van Stichting De Voorste Venne, een toelichting van regisseuse en choreografe Mijke van Munser en een toast met een glas champagne, konden de spelers het podium op.

Er werd gedanst onder leiding van Mijke en gezongen onder leiding van muzikaal leider Peter van Beijnum. Een aantal van de ruim 40 spelers en dansers was al bekend met Mijke en Peter, omdat ze deel hebben genomen aan muziektheaterspektakel De Ronde van Heusden, in 2006. Maar een aantal deelnemers is volstrekt nieuw. Leeftijden lopen ook aardig uiteen, van 8 tot 70 jaar. Het is dan ook wonderlijk te zien hoe Mijke en Peter het aan het eind van de avond al voor elkaar hebben: het eerste dansje ziet er goed uit, de klanken klinken al aardig en misschien wel het belangrijkste voor dit moment: er is nu al een groepsgevoel gekweekt en het plezier straalt van de spelers af. “Het is ook een leuke ploeg”, zeggen Mijke en Peter allebei.

Keuzes
De Doorbraak is geschreven door de vijf Heusdenaren Maarten Thijssen, Han Jansen, Adrie Verboord, Bart Leemans en Josse Rooden. Het stuk vertelt over vier generaties Heusdenaren. Het begint in een koude winternacht in 1880, als de dijk doorbreekt en het gebied onder water komt te staan. Doorbraken komen er ook voor bij de latere generaties Heusdenaren, al is het dan meer in figuurlijke zin. Vaak gaat het dan om het maken van keuzes. Juist die keuzes kunnen de geschiedenis bepalen. In De Doorbraak komen dan ook belangrijke momenten uit de Heusdense geschiedenis voor. “Het is een muziektheatervoorstelling met veel drama, spanning en humor”, verzekeren de schrijvers ons.

Kaartverkoop
De Doorbraak gaat in première op schrikkeldag vrijdag 29 februari en wordt in totaal negen maal uitgevoerd in De Voorst Venne. Kaarten zijn nu reeds verkrijgbaar via De Voorste Venne. Ook zijn er mogelijkheden voor arrangementen voor bedrijven.

Mannen gezocht
Mijke van Munster is voor een goede rolbezetting nog op zoek naar vier mannen in de leeftijd van 18-30 jaar en naar twee mannen die ouder zijn dan 30. Wil je meedoen? Er wordt elke dinsdagavond gerepeteerd in theater De Voorste Venne, en ook enkele malen in een weekend. Ook mensen die achter de schermen mee willen werken, aan decor, kleding, grime of techniek, zijn van harte welkom. Neem zo snel mogelijk contact op via e-mail of per post naar De Voorste Venne, postbus 235, 5150 AE Drunen.
He t orkest is reeds voltallig.
------------------------------------------------------------------------------
THEATER HEUSDEN KOMT MET OPVOLGER SUCCESVOLLE MUSICAL.
door Erik van Hest

De DoorbraakDRUNEN - Ruim vijftig toneelliefhebbers verzamelden zich dinsdagavond op het podium van theaterzaal De Voorste Venne in Drunen. Daar vond de eerste repetitie plaats van de nieuwe musicalproductie De Doorbraak , de opvolger van lokale revue De Ronde van Heusden die in 2006 volle zalen trok.
"Met De Ronde van Heusden wilden we de inwoners van de negen kernen van de gemeente Heusden dichter bij elkaar te brengen", vertelt Mijke van Munster uit Den Bosch, die ook nu weer de regie en choreografie verzorgt. "De Doorbraak is geen vervolg, maar een heel nieuw verhaal vol dans en zang."
Bart Leemans vormde samen met Maarten Thijssen, Han Jansen, Adri Verboord en Josse Rooden (allen Heusdenaren) het collectief dat de verhaallijn moest schrijven. "Het wordt een musical met drama, spanning en veel humor", zegt Leemans.
"Het verhaal begint bij de dijkdoorbaak in 1880. Vanaf dat moment worden vier generaties van een familie gevolgd. Daarbij komen belangrijke momenten uit de geschiedenis van Heusden langs, zoals de werkloosheid, de scheepsbouw en het graven van de Bergsche Maas."
Tot nu toe is zo?n 20 procent van de financiering rond. Voorzitter Fred Scheers van stichting De Voorste Venne: "De gemeente Heusden verleent 10.000 euro subsidie en staat bij een eventueel verlies garant voor nog eens 5.000 euro. Het Prins Bernard cultuurfonds verstrekt een subsidie van 5.000 euro. Voor het overige deel van de financiering gaat het bestuur van onze stichting binnenkort het Heusdense bedrijfsleven en de middenstand benaderen."
Scheers vreest dat nog wel wat moeite moet worden gedaan om de begroting rond te krijgen. "In het moeizaam uitlenen van acteurs merk je dat er toch wat afgunst is tussen sommige kernen binnen de gemeente. Ook bij de sponsoring zieje die gevoeligheid. Het wordt echt tijd dat iedereen daar eens overheen stapt."
De Doorbaak gaat in maart 2008 in premiere en wordt dan negen keer opgevoerd in De Voorste Venne. Aan de productie werken zo?n honderd amateurs mee. Overigens is de cast van het stuk nog niet helemaal compleet.
Mijke van Munster: ,,We zoeken nog zes mannen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar oud". Geinteresseerden kunnen zich aanmelden bij stichting De Voorste Venne."
Bron: BRABANTS DAGBLAD
------------------------------------------------------------------------------
MANNEN: WIE DURFT?
door Han Jansen
De DoorbraakDRUNEN - Vorige week dinsdag werd in de Brugzaal van De Voorste Venne in Drunen het startsein gegeven voor de repetities van de nieuwe muziektheatervoorstelling van De Doorbraak, de opvolger van het succesvolle spektakel uit 2006 De Ronde van Heusden. Ervaring is troef en veel van de dansers, zangers en spelers van twee jaar geleden hadden zich ook nu weer aangemeld na de oproep om mee te doen. Het enthousiasme is groot en dat was te merken bij de eerste ademhalingsoefeningen, danspassen en tot slot ook nog het openingslied.
In het verhaal, dat begint bij de dijkdoorbraak uit 1880 in Vlijmen, worden vier generaties gevolgd, die soms letterlijk een doorbraak in hun leven moeten bewerkstelligen. Het verhaal golft net als de Maas soms rustig, soms wild door de verschillende kernen van de gemeente Heusden en is geschreven door een schrijverscollectief dat van 'scratch' begon en in negen maanden gereed was. Voor de regie tekent Mijke van Munster, voor de muziek Peter van Beijnum en na de première op 29 februari 2008 zijn nog acht voorstellingen gepland.
Subsidies
Voorzitter Fred Scheers van De Voorste Venne meldde dat de gemeente het project met € 10.000,= subsidieert en ook nog een garantie heeft afgegeven van € 5.000,=. Het Prins Bernhard Cultuurfonds verstrekt ook een subsidie van € 5.000,= en de rest van de benodigde financiering zal vanuit de sponsoring van het bedrijfsleven moeten komen. Daarmee gaat de stichting binnenkort intensief aan de gang.
Acht mannen gezocht
De rollen voor het stuk worden momenteel verdeeld, maar men is nog op zoek naar 6 mannen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar en 2 mannen tussen de 30 en 50 jaar. Wie durft?!

Aan het begin van de kick-off was er champagne voor de cast, de schrijvers en de leiding van het nieuwe theaterstuk De Doorbraak. Foto: Dick Sars
Bron: DE MAASROUTE
------------------------------------------------------------------------------


 
Vorige   Volgende