Latest update 2021-12-05
MTh Theater Solutions
Sketch Maarten.JPG
Elize_2.jpg
Maarten_als_Bouwer_Oce_Day_(1993).JPG
of_het_nou_kerstmis_is_of_nieuwjaar.jpg
Doorbraak 3 100.JPG
Lakei_en_prinses.jpg
Witte_wieven_015.jpg
Hoofd Menu
HomePage
Informatie
Activiteiten
Projecten
Contact
Gastenboek
Site Map
Zoeken
Login

 
HomePage arrow Projecten arrow Drie Musketiers arrow een geschiedenisles over de Musketiers

In het logo van MTh Theater Solutions is een reddingsboei te herkennen.
dat geeft symbolisch weer waar we voor staan:
Onze oplossingen redden je in de woelige baren van het theater.

 
een geschiedenisles over de Musketiers

Meer informatie over D’Artagnan
In 1673 leidde Lodewijk XIV persoonlijk het beleg van Maastricht door de Franse troepen. Bij dit beleg kwam één van zijn adjudanten, graaf Charles D’Artagnan om het leven. Hij werd bekend als één van de musketiers in het gelijknamige werk van Alexandre Dumas (1802-1870).

Als D’Artagnan in 1673 onder aanvoering van Lodewijk XIV bij Maastricht gelegerd is, ontmoet hij de mooie Maastrichtse Alice van Deli tot France. Zij is de oudste dochter van de sluwe Maastrichtse baron Xavier van Deli tot France. Hij speelt een belangrijke rol in de verdediging van de stad Maastricht. Tussen Alice en D’Artagnan bloeit een kortstondige maar hevige romance op. Als de baron deze romance ontdekt, vreest hij voor zijn positie binnen de Maastrichtse gemeenschap dus deze informatie mag niet uitlekken! Op 13 juni 1673 roept hij zijn adviseurs bijeen om een oplossing te vinden voor dit probleem. Op de avond van 16 juni 1673 echter wordt de mooie Alice van Deli tot France net buiten de stadspoort van Maastricht vermoord.

Meer over het wapen van de Musketier
Het wapen kreeg wellicht de naam musket door de vogelkopvormige haan. Zowel langs de Spaanse zijde als langs de Nederlandse zijde stonden de musketiers altijd dicht in de buurt van hun piekeniers. Samen combineerden ze het vuur en de schok. De musketiers waren minder beweeglijk dan de schutters en moesten daarom in de nabijheid van de piekeniers blijven. De piekeniers konden dekking geven aan de musketiers wanneer ze hun musket moesten herladen of indien er iets fout liep. Het musket was een traag wapen en niet eenvoudig te hanteren. Om het wapen te bedienen moest de musketier 28 handelingen uitvoeren, wat enkele minuten in beslag nam. Ondertussen dienden de piekeniers voor hen op te komen. Het musket woog ongeveer negen kilo en er kon slechts nauwkeurig afgevuurd worden wanneer het op een vorkvormige steun rustte.

Iedere musketier moest zijn eigen ladingen buskruit, een eigen kruishoorn met fijn poeder, een lang stuk langzaam brandend lont en iets om het lont aan te steken, een stuk lood en een gietvorm om kogels te kunnen maken bij zich hebben. Een musketier moest immers zelf voor zijn kogels zorgen. Een gevolg van de omslachtige wijze van herladen was, dat de musketier zich moest terugtrekken om rustig te kunnen laden. Dit gaf aan het vuurgevecht een eigenaardig beweeglijk karakter. Wanneer de loop nauwkeurig gericht werd, kon de musketkogel, die soms een doorsnede van 3 cm of meer had, een tegenstander tot op een afstand van 400 m doden.

Het ging wel dikwijls mis met het musket. Te weinig kruit deed de kogel te dichtbij neerkomen. Te veel kruit liet de loop ontploffen in het gezicht van de musketiers. Zelfs indien de hoofdlading goed was, kon het kruit nog altijd in de pan exploderen zonder dat het kruit in de loop tot ontbranding kwam. Het gebeurde ook dat de kogel reeds vooraan uit de loop rolde, nog voor de onachtzame musketiers afvuurde. De loop diende namelijk opgestopt te worden met papier, gras of iets dergelijks, maar dit werd dikwijls vergeten tijdens het gevecht. Het meest voorkomende probleem was dat het lont op het kritieke moment uitdoofde. Dit kwam veel voor wanneer het regende. Dit maakte de musketier weerloos.

 
Vorige   Volgende