Latest update 2021-11-29
MTh Theater Solutions
liefies.jpg
Maarten, blij in de bus.JPG
de_lelies_neem_ik_mee.jpg
2004,_Repetitie_,_Applaus.JPG
Pasfoto_Elize.jpg
2004,_Be_en_Be,_10.JPG
Spotprent Maarten 250x250.JPG
Hoofd Menu
HomePage
Informatie
Activiteiten
Projecten
Contact
Gastenboek
Site Map
Zoeken
Login

 
HomePage arrow Activiteiten arrow Workshops arrow Geweldloos Regisseren

De workshops worden gegeven door Maarten Thijssen en Elize Jorritsma.
Zij hebben elkaar leren kennen op de "Basis cursus regie" van het CVA in Tilburg,
die zij in 2006/2007 gelijktijdig gevolgd hebben.

 
Geweldloos Regisseren

Een workshop bestemd voor ervaren regisseurs, die extra gereedschap zoeken om op een positieve manier met spelers om te gaan.
De ideeën achter Geweldloze Communicatie kunnen gebruikt worden in het theater, zowel tussen de regisseur en zijn spelers, als tussen de spelers en het publiek.
Met een knipoog noem ik dat Geweldloos Regisseren.

Geweldloze Communicatie is een model ontwikkeld door Marshall Rosenberg (Nonviolent Communication) om beter met je gevoelens om te gaan in je communicatie met de buitenwereld.

De Theorie achter het Geweldloze Communicatie model:

Het is een reeks van activiteiten die continue herhaald worden.
Beginnend bij jezelf : waarnemen, gevoel, behoefte en het uiten van een vraag of reactie.
Daarna wordt bij de ander dezelfde stappen doorlopen: waarnemen ( van jouw vraag ) , gevoel, behoefte en een reactie.
Deze reactie kan weer door jezelf waargenomen worden en daarmee ben je weer bij het begin ( en inmiddels een stuk wijzer )
 

 
In meer detail zien deze vier stappen in het geweldloze communicatie model er als volgt uit:
  1. Waarneming In de waarneming neem je kaal waar wat je hoort of ziet. Je voegt geen interpretaties toe. Geweldloos is ”Je zit onderuitgezakt op de bank en reageert niet op mijn verhaal.” in plaats van ”Je begrijpt me niet en je luistert niet naar me”.
  2. Gevoel/Emotie Na je waarneming ga je naar je gevoel (emotie) in plaats van een verhaal ervan te maken of gedachten te vormen over wat anderen doen. Geweldloos is ”Ik voel me alleen” in plaats van ”Ik voel dat jij geen verantwoordelijkheid op je neemt”. Dit laatste is interpretatie van iemands gedrag.
  3. Behoefte gevoelens worden veroorzaakt door behoeften. Positieve of negatieve gevoelens hangen samen met of je behoefte van dat moment wordt ingevuld. Belangrijk is dat je eigen behoefte de oorzaak is van je gevoel en niet het gedrag van de ander. Geweldloos is ”Ik voel me geïrriteerd omdat ik behoefte heb aan jouw ondersteuning” in plaats van “Ik voel me geïrriteerd omdat jij de afwas niet hebt gedaan.”
  4. Verzoek/Reactie Een verzoek is een bewust en nauwkeurig positief geformuleerde boodschap aan de ander. Je geeft aan wat je wilt in plaats van wat je niet wilt. Als je een verzoek doet, sta je per definitie open voor een 'Nee'. Dit is een aanknopingspunt voor verdere dialoog. Geweldloos is “Zou je willen proberen op tijd te zijn voor het eten?” in plaats van ”Zorg je ervoor dat ik niet weer in mijn eentje moet eten?”.
 
Tot zover verloopt alles perfect!
Problemen treden pas op als op één van de genoemde plaatsen een verstoring optreed. ( vaak is dit het voelen van een emotie bij de communicatie, die vanuit het verzoek niet bedoeld was)
En het wordt pas echt ingewikkeld als zo'n emotie gedeeltelijk in de reactie gecompenseerd wordt of tot een over reactie leidt.
 
Tijdens de Workshop wordt van deze theorie natuurlijk een practische vertaling gemaakt naar concreet handelen voor de deelnemers ( regisseur / acteur )

Links en Bronnen:

 

 
Vorige   Volgende