Latest update 2021-12-07
MTh Theater Solutions
100_0343.jpg
2004,_Be_en_Be,_13.jpg
2003,_CATS,_III.JPG
Fame, Docent, Herr Shorofsky.jpg
gillen.jpg
Maarten Hyves Ia.jpg
Kopie_van_papegaai_met_additude.jpg
Hoofd Menu
HomePage
Informatie
Activiteiten
Projecten
Contact
Gastenboek
Site Map
Zoeken
Login

 
HomePage arrow Informatie arrow In de media arrow Brabants Dagblad 2 januari 2009, Grand lady van grime geeft stokje over

In het logo van MTh Theater Solutions is een reddingsboei te herkennen.
dat geeft symbolisch weer waar we voor staan:
Onze oplossingen redden je in de woelige baren van het theater.

 
Brabants Dagblad 2 januari 2009, Grand lady van grime geeft stokje over

door Joost Goutziers. vrijdag 02 januari 2009 | 03:15

DEN BOSCH - Tellen, daar begint ze niet aan, maar in vijftig jaar heeft grimeuse Jenny Heijnen (66) heel veel hoofden onder handen genomen.

Van amateurtoneelspelers, maar ook die van Ruud Lubbers, François Mitterrand en de besnorde tv-presentator Ted de Braak.

Ook was ze dertig jaar docent grime aan het Centrum voor Amateurkunst (CVA) in Tilburg. Ze leerde daar zo'n 400 cursisten werken met schmink, pruiken, haarstukjes en kunstneuzen. Ze drukte hen vooral op het hart dat overdaad schaadt. "Ik waarschuwde voor indianengezichten met veel strepen. Juist met minder bereik je een beter resultaat."

De Bossche heeft haar afscheid bij het CVA juist achter de rug. Die dag vond ook de presentatie plaats van 'De spiegels van grime', een boekje over haar leven, met tips voor grimeurs. Haar werk bij het CVA wordt overgenomen door schoondochter Melinda Heijnen (40).

Als dochter van een toneelkapper in Sittard rolde Jenny Heijnen als vanzelf het vak in. Als 15-jarige deed ze de grime bij een kinderballet dat op tv werd uitgezonden. Rond haar twintigste werd ze freelance grimeuse bij het Stadttheater in Aken en in 1977 stonden ineens twee heren van de NOS aan de deur. Of ze interesse had om als grimeuse voor de tv te gaan werken? Spelshows als 'Wie van de drie' en de 'Ted de Braak Show' volgden. "Ik woonde inmiddels in Den Bosch aan de oever van de Dieze en de boerin die achter ons woont, paste op de kinderen. Vaak was ik 's avonds op pad en reed ik veel kilometers."

Als geboren Limburgse met een zwaar accent had ze het niet gemakkelijk in het pedante Hilversumse. "Maar bij 'Wie van de Drie' kreeg ik veel steun van Martine Bijl. Ik deed haar make-up en ze pakte me echt bij de arm."

Mooie herinneringen bewaart Heijnen aan de opnamen van de tv-klassieker 'Dagboek van een herdershond' met Jo de Meijere als kapelaan Erik Odekerke. Ook daar verzorgde ze de grime. "Ik heb de tonsuur van de kapelaan nog ergens liggen. Die had ik zelf gemaakt: een stukje zeemleer met rondom haar."

Ze werkte ook voor de actualiteitenprogramma's die in Hilversum werden geproduceerd. Oud-minister-president Ruud Lubbers zat regelmatig bij haar in de stoel. Uit voorzorg had Jenny Heijnen een scheerappararaat bij zich, maar ze had het nimmer nodig. "Hij zorgde er zelf voor dat hij gladgeschoren was. Maar ik schaduwde zijn baard wel altijd in. Zeker als hij langer in beeld was, kwamen de stoppels er weer doorheen."

Het contact met de BN'ers was intens. Heijnen voelde het als haar taak om mensen op hun gemak te stellen en vermoeide gelaatsuitdrukkingen te camoufleren. "Bij het drama in het Heizelstadion waarbij veel voetbalsupporters omkwamen of bij de treinkapingen raakten presentatoren overstuur. Ik moest de rust en kleur in het gezicht terugbrengen." Op een rustiger moment speelde ze in de kleedkamer 'hints' met Mitterrand.

Haar ruime ervaring bracht Jenny Heijnen in 1978 bij het CVA. Daar verzorgde ze 30 jaar lang cursussen grime. Ze leerde haar cursisten dat zij de amateurtoneelspelers in hun stoel kunnen maken of breken. "Eén verkeerde opmerking en de zenuwen slaan toe. Plak je een baardje niet goed vast zodat het tijdens het stuk kan loslaten, dan voelt de acteur zich onzeker worden."

De Bossche grimeuse had veel opdrachtgevers, ook uit onverwachte hoek. Zo grimeerde ze voor het Brabants Dagblad in Tilburg prominente stadsbewoners. Burgemeester Ruud Vreeman veranderde ze in een kruikenzeiker.

Voor dat improvisatiewerk hoeft ze maar even te kijken om een idee te krijgen, zegt Heijnen, haar handen doen de rest. Maar in toneelproducties gaat veel tijd zitten. Een keertje naar de repetitie, een schetsje maken en vaak werkt ze dagenlang aan pruiken.

In haar werkkamer staan dozen met haarstukjes, maar ook met stug haar dat nog bewerkt moet worden. "Het haar kreeg ik van de boer die achter ons woont. Als de koeien in de winter op stal gaan, knipt hij de staarten kort. Ik bewaar de haren dan in een emmer en blijf spoelen totdat ze schoon genoeg zijn om in een haarstuk te verwerken."

Bij het CVA is Jenny Heijnen nu gestopt, maar zo links en rechts neemt ze nog steeds klusjes aan. Ze is vastbesloten haar opvolgster te tippen en te assisteren met het maken van pruiken.

'De spiegels van grime' is geschreven door publicist Sjef Smid. Het boekje is verkrijgbaar bij de balie van het CVA aan de Ringbaan Oost 8-17 in Tilburg.


Jenny Heijnen (rechts) en schoondochter Melinda Heijnen achter de schminktafel, foto Sandra Peerenboom


Grimeuse Jenny Heijnen neemt een acteur onder handen


Burgemeester Huisman van Hilvarenbeek, foto Jan Verhoeff

 

 
Vorige   Volgende