Latest update 2022-05-21
MTh Theater Solutions
img005.jpg
opnames_dag_1_en_dag_2.jpg
Maarten_als_Bouwer_Oce_Day_(1993).JPG
blik-2.jpg
2005,_FAME,_9_danken.jpg
MaartensEersteOptreden1964kl.JPG
2004,_Be_en_Be,_13.jpg
Hoofd Menu
HomePage
Informatie
Activiteiten
Projecten
Contact
Gastenboek
Site Map
Zoeken
Login

 
HomePage arrow Informatie arrow Laatste nieuws arrow Het verhaal van musical VOGELVRIJ

In het logo van MTh Theater Solutions is een reddingsboei te herkennen.
dat geeft symbolisch weer waar we voor staan:
Onze oplossingen redden je in de woelige baren van het theater.

 
Het verhaal van musical VOGELVRIJ
Nadat in de nadagen van oktober 1944 de bevrijding van 's-Hertogenbosch door de 53e Welsh Devision zwaar was bevochten en ook Nederland op 5 mei 1945 door de geallieerden was bevrijd, kon aan de wederopbouw worden begonnen. Nadat stad en land zich grotendeels hadden hersteld van de materiële schade van de Tweede Wereldoorlog brak niet alleen een periode van economische groei en toenemende welvaart aan. Dankzij de verkregen vrijheid ontwikkelde zich een vrijheidsstrijd van een geheel andere orde. Jongeren, geboren onder de rook van de puinhopen die de Tweede Wereldoorlog had achtergelaten, vormden de eerste generatie die de tijd en ruimte kregen om een eigen te cultuur ontwikkelen en inhoud te geven aan hun ideeën over persoonlijke vrijheid en grotere individualiteit. De protestgeneratie was geboren, het begrip ‘generatiekloof’ deed zijn intrede. De jongeren verenigden zich in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in de subculturen; ‘Vetkuiven’ en ‘Artistiekelingen’ en zochten met elkaar en de gevestigde orde de confrontatie. Het waren roerige jaren van tegenstrijdigheden en verandering. Van de Puchs en de Kreidlers, de knokpartijen op het Taxandria plein, van door de politie verboden poetry-readings rond het standbeeld van Jeroen Bosch en van de Kingbees, Ferrari en The Thunders, van Zammateo en Cosmopoliet.

Harry Kuipers en Roel de Winter, geboren en in ’s-Hertogenbosch maakten in die naoorlogse jaren actief deel uit van die ontwikkeling, Opgegroeid in dezelfde buurt ontwikkelde zich aanvankelijk een hechte vriendschap. Aan deze vriendschap kwam in de jaren zestig een abrupt einde toen Vetkuif Harry zich bij een hevige confrontatie tussen Vetkuiven en Artistiekelingen ontfermde over de vriendin van Roel die bij de schermutselingen gewond raakte. Ruim veertig jaar later ontmoeten zij elkaar weer op een Bossche jachtwerf, waar het nieuwe schip van Boy de Winter, de zoon van Roel en rijk geworden door de verkoop van zijn internetbedrijf, te water wordt gelaten. De aanleiding van de ontmoeting tussen Harrie en Roel, zijn de gevoelens die Boy heeft voor Simone, de dochter van Harrie en eigenaresse van een cateringbedrijf.

Uit de ontmoeting tussen Harrie en Roel blijkt dat zij zich, na de roerige jaren zestig, precies andersom ontwikkeld te hebben. De Artistiekeling Roel kwam, noodgedwongen door een vroeg “vaderschap”, via allerlei baantjes, in de handel terecht en is, vooral door import uit lagelonenlanden, een zeer gefortuneerd zakenman geworden.

De vetkuif Harrie kwam onder invloed van zijn vriendin, het ex-vriendinnetje van Roel, in het alternatieve progressieve circuit terecht. Na een aantal jaren als vrije vogel over de wereld te hebben gezworven, is hij, een hoop illusies armer, teruggekeerd naar ‘s-Hertogenbosch. Daar ontmoette hij zijn huidige vrouw Hella Kuipers van Oorschot, met wie hij samen Hotel-Café-Restaurant ‘Boschmopoliet’ runt onder het motto: Ik kan de wereld dan wel niet veranderen maar het leven [van anderen en van zichzelf] misschien wel een beetje leuker maken.
Hoewel de nieuwe confrontatie tussen Harrie en Roel aanvankelijk gemoedelijk verloopt, blijkt er achteraf bij Roel nogal wat oud zeer te zitten. Oud zeer dat al snel verandert in wrok en revanche gevoelens hetgeen hem ertoe aanzet om alsnog zijn gram te halen. Hij ruikt zijn kans als hij verneemt dat de Gemeente voor de zaak van Harrie een nieuw bestemmingsplan heeft. Hij doet een bod op het pand, maar omdat Roel daar niet op ingaat worden er door hem anderen middelen ingezet.

Terwijl Boy alles uit de kast haalt om het hart van Simone voor zich te winnen en de stad, mede door de activiteiten en inspanningen van Hella, zich opmaakt voor het allerlaatste eerbetoon aan zijn bevrijders komt het voortbestaan van ‘Boschmopoliet’, door de rancuneuze Roel de Winter, zwaar onder vuur te liggen.
Musical ‘VOGELVRIJ‘, opgedragen aan onze bevrijders van toen maar ook van nu, gaat over het leven van alle dag en speelt zich af in s-Hertogenbosch tijdens de herdenking en viering van 65 jaar bevrijding. Musical ‘VOGELVRIJ‘ maakt ons, zonder belerend te willen zijn, in spel, zang en dans bewust van de bedreigingen van vrede en veiligheid in onze eigen omgeving. In deze nieuwe Bossche musical gaan maatschappelijke en individuele vrijheid met elkaar de strijd aan en worden de hoofdpersonen voor moeilijke en pijnlijke keuzes gesteld.

 
Vorige   Volgende