Latest update 2022-05-21
MTh Theater Solutions
Maarten_als_Bouwer_Oce_Day_(1993).JPG
2004,_Be_en_Be,_03.JPG
img011.jpg
Maarten, Carnaval 2011.JPG
of_het_nou_kerstmis_is_of_nieuwjaar.jpg
VIPS.JPG
1998,_Oce_Day.JPG
Hoofd Menu
HomePage
Informatie
Activiteiten
Projecten
Contact
Gastenboek
Site Map
Zoeken
Login

 
HomePage arrow Informatie arrow Laatste nieuws arrow Vrijheidsstrijd centraal in 'Vogelvrij'

Als onkostenvergoeding wordt een klein bedrag gevraagd per avond
plus een vergoeding voor de gemaakte reiskosten.
Deze bedragen zijn afgestemd op de meestal beperkte budgetten van amateur verenigingen.

 
Vrijheidsstrijd centraal in 'Vogelvrij'

Brabants Dagblad, door Petra Dircks. dinsdag 30 september 2008 |
Schrijver/regisseur Ruud van de Laar. foto Felix Janssens
 
Schrijver/regisseur Ruud van de Laar. foto Felix Janssens

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch en de Stichting October 1944 willen de 65-jarige bevrijding van Den Bosch volgend jaar groots herdenken.
Een feestelijke activiteit in de vorm van een musical past daar prima bij, zo was de gedachte. En dus was de gang naar de Stichting Musical Den Bosch 800 snel gemaakt. Deze club immers tekent al sinds 1985 in Den Bosch voor grootschalige producties.

Met 'Vogelvrij' krijgt Den Bosch volgend jaar weer een door vrijwel alleen amateurs opgezette musical die twaalf keer in het Theater aan de Parade wordt opgevoerd. Gisteren was de officiële aftrap met de bekendmaking van de naam en het openstellen van de inschrijving voor de audities. Want iedereen die zich geroepen voelt mee te spelen, zingen of dansen kan auditie doen. De speciale site op internet is morgen geopend voor inschrijvingen. De audities zijn eind november.

'Vogelvrij' is meer dan een bevrijdingsmusical zoals 'Tommies' en 'Bevrijdingskind' in respectievelijk 1994 en 2005, die specifiek over de bevrijding van Den Bosch in 1944 gingen. Schrijver/regisseur Ruud van de Laar koos dit keer voor het uitgebreidere thema vrijheid. Vrijheid die bedongen is door onze bevrijders in 1944, maar ook over de vrijheid die wij vandaag de dag kennen en moeten koesteren. Het verhaal vindt zijn oorsprong in de jongerenscène van de jaren zestig, de strijd tussen de vetkuiven en de artistiekelingen. De tijd van knokpartijen op het Taxandriaplein en door politie verboden poetry-readings rond het standbeeld van Jeroen Bosch. De tijden ook van rondhangen bij Zammateo.

Twee Bossche jongens, Harry Kuipers en Roel de Winter zijn de hoofdpersonen. Zij kennen elkaar uit die roerige tijd en ontmoeten elkaar ruim veertig jaar later weer op een Bossche jachtwerf. Dan blijkt dat er nog oud zeer zit, een gevoel dat leidt tot wrok en revanche. "'Vogelvrij' is opgedragen aan onze bevrijders van toen maar ook van nu. Het gaat over het leven van alledag en speelt zich af tijdens de viering van 65 jaar bevrijding", legt Van de Laar uit.

Het is de bedoeling, zoals dat bij eerdere musicals uit dezelfde stal ook het geval was, Bossche amateurs de kans te geven te spelen in een professionele show. Daarom ook worden er eind november audities gehouden voor alle belangstellenden die graag eens in het Theater aan de Parade - voor in totaal tienduizend mensen - willen spelen. Muzikanten, zangers en dansers zijn welkom, in de laatste groep vooral jongemannen. Maar ook achter de schermen zijn helpende handen bijzonder nodig. Voor bijvoorbeeld techniek of om kostuums te maken. Alle data van audities en repetitieschema's staan vanaf morgen op internet. Want meedoen betekent ook vanaf 1 maart elke week repeteren. Later zelfs meer. De première is zondag 18 oktober 2009. Daarna volgen nog elf voorstellingen. www.musicalvogelvrij.nl
 
Vorige   Volgende