Latest update 2021-11-29
MTh Theater Solutions
Maarten Hyves Ia.jpg
Maarten in HEAT van TRY OUT 100.jpg
pers2.jpg
VIPS_Centurion.JPG
VIPS_Centurion.JPG
aanbidding.jpg
HaghorstSpektakel_(161).jpg
Hoofd Menu
HomePage
Informatie
Activiteiten
Projecten
Contact
Gastenboek
Site Map
Zoeken
Login

 
HomePage arrow Informatie arrow In de media arrow 29 februari 2008, Brabants Dagblad, De Doorbraak is géén revue en níet oubollig
Ook als je een oproep wilt plaatsen, omdat je medewerkers of vrijwilligers voor een theaterproductie zoekt,
kun je contact opnemen met Maarten Thijssen of Elize Jorritsma.
Voor amateur-verenigingen en -projecten plaatsen wij gratis oproepen op onze website.
( )
 
29 februari 2008, Brabants Dagblad, De Doorbraak is géén revue en níet oubollig

De Doorbraak is géén revue en níet oubollig

door Sander van Mersbergen. vrijdag 29 februari 2008 | 03:20

29 feb 2008, 03:50 - DRUNEN - Het is donker in het theater. De première van 'De Doorbraak' nadert met rasse schreden, en dat betekent dat alles nog eens doorgenomen wordt.
Een streepje licht beschijnt het podium. Lichttechnici Marc Andriessen en Janwillem Broere dokteren het lichtplan voor het stuk uit. Regisseuse Mijke van Munster houdt het allemaal nauwlettend in de gaten en stuurt bij waar nodig.

"De kindjes gaan rechts af en papa links. Nee nee, niet zo, iets naar rechts! Goed zo."

De Eindhovense kent het stuk van buiten. "Als ik naar bed ga, zitten de liedjes nog in mijn hoofd. Dat is wel lastig. Maar voor de rest probeer ik zo rustig mogelijk te blijven."

Er moet nog aardig wat gebeuren. "De scènes zitten er goed in, nu is het zaak om er een geheel van te maken", zegt Mijke, onderuitgezakt in een luxe theaterstoel op de tiende rij. "Het samenspel tussen techniek en spel is altijd erg spannend. Deze week kijken we hoe dat gaat."

Ondertussen worden de technici geïnstrueerd. "Op het toneel changement en dan naar achteren." "Da's 112, nee 113", gooit technicus Janwillem er een staaltje jargon in.

"Ik weet niet veel van techniek", zegt Mijke van Munster. "Maar dit snap ik onderhand wel. Het is natuurlijk wel zo handig wanneer iemand die een solo zingt midden in het licht staat, daarom zit ik erbij."

En wat is het verhaal van de revue van dit jaar? Mijke reageert fel vanuit het donker. "Het is helemaal geen revue! Tegen dat vooroordeel strijd ik nu al tweeëneenhalf jaar. Waar denk jij aan als je aan een revue denkt?"

Het aarzelende 'André van Duin' blijkt gelukkig precies het juiste antwoord. "Wij maken muziektheater. Bij ons lopen geen mensen in flamencopakjes op het podium. We tappen geen moppen en doen geen sketches. We zijn niet oubollig." Niet oubollig dus. De leeftijd van de acteurs variëert van 8 tot 70 jaar. En die moeten allemaal kunnen zingen, acteren én dansen. "Bij de audities hebben we gekeken of iedereen in ieder geval een beetje kan bewegen. Als we op het podium staan mag niemand uit de toon vallen. Zo is het met zingen ook. Lang niet iedereen is geschikt om een solo te zingen. Maar met de groep meezingen, kan iedereen."

Mijke van Munster is tevreden met de kwaliteit van de amateurs die ze onder haar hoede heeft. "Er zitten best talenten tussen."

De technicus breekt in. "Komt nu het liedje 'Zon hoog aan de hemel'?" Mijke neuriet het liedje. "Is het licht zo goed?" "Nee! Minder rood. Ik zou het iets 'liever' willen." Geel-paarse zonnestralen kleuren het toneel. De regisseuse vervolgt: "Vooral bij de jongeren zit er een aantal tussen met potentie."

Soms loopt zij aan tegen de schaduwkanten van het amateurtoneel. "Het script is op zich heel leuk, maar af en toe ook een beetje krom. En soms valt het niet mee om de geschikte acteur bij een personage te vinden. Zo lukte het bijvoorbeeld niet een geschikte allochtoon te vinden voor een bepaald personage. Daarom hebben we een Nederlandse man gekozen, die krijgt een kleurtje. Maar het wordt geen neger hoor, allochtonen kunnen ook uit Polen komen."

Het stuk is ambitieus. Het begint met een dijkdoorbraak in 1880 en behandelt onderweg naar het heden thema's als vrouwenkiesrecht, het graven van de Bergsche Maas, de bevrijding en het generaal pardon. Verschillende doorbraken.

"Het is een veel persoonlijker verhaal dan de vorige editie, De Ronde van Heusden. Het gaat echt over mensen en verhalen die hen raken. In die zin is het een stuk serieuzer dan afgelopen jaar."

Op het podium gaat de schijnwerper aan. Janwillem staat er als plaatsvervangend solozangeres. "Iets naar voren, precies waar de planken kruisen", zegt Mijke. "Ja, zo ja!". Aan het licht zal het vanavond bij de première in ieder geval niet liggen.
 
Vorige   Volgende